Printtechnieken en bedrukkingsystemen

Begin hier met jouw avontuur om te gaan beginnen met bedrukken.

Bij het kiezen van de juiste printtechniek is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals het beoogde gebruik van het product, het gewenste kwaliteitsniveau, de oplage en het budget. We helpen je graag verder bij het vinden van de beste oplossing voor jouw behoeften.

Maak kennis met al onze printsystemen om producten te bedrukken en te beginnen met personalisatie!

Transferpapier

Transferpapier is een speciaal soort papier dat wordt gebruikt om afbeeldingen, teksten of ontwerpen van een vel papier over te brengen naar een ander oppervlak, zoals textiel, stoffen, keramiek, hout of metaal, met behulp van hitte en druk. Het proces van transferpapier is afhankelijk van het type transferpapier en product dat je wilt gaan bedrukken. 

Hoe werkt het?

 1. Printen: Het begint met het afdrukken van een afbeelding of ontwerp op het transferpapier. Dit kan worden gedaan met een laser- of LED printer, afhankelijk van het type transferpapier dat wordt gebruikt.

 2. Coating: Transferpapier heeft een speciale coating die reageert op warmte. De coating is ook ontworpen om de toner vast te houden.

 3. Positionering: Nadat de afbeelding is afgedrukt, wordt het transferpapier op het oppervlak geplaatst met de aanbevolen instructies.

 4. Warmte en druk: Het transferproces vereist warmte en een gelijkmatige hoge druk, belangrijk voor het loslaten van de toner van het papier en het hechten op het product. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een transferpers met een hoge druk. Een uitzondering zonder hitte zijn de Decal- en tattoo transferpapieren, die worden overgebracht via water.

 5. Overdracht van het ontwerp: Onder invloed van warmte en druk hecht de inkt of toner zich aan het doeloppervlak. De coating van het transferpapier transporteert het ontwerp naar het nieuwe oppervlak, en het dragerpapier wordt na de overdracht verwijderd, met uitzondering van het transferpapier ORD voor acryl en glas.

 6. Afkoelen en verwijderen: Nadat het transferproces is voltooid, laat je afhankelijk van het soort, het oppervlak wel of niet afkoelen, voordat je het transferpapier verwijdert. Het ontwerp blijft achter op het doeloppervlak.

Transferpapier is het meest veelzijdige systeem met weinig beperkingen op gebied van ondergrond en kleuren. Door gebruik te maken van een kleuren laser/led printer is de investering laag en gebruik je de printer ook voor al je drukwerk, facturen, visitekaartjes en stickers. Ook zijn er printers met witte toner.

Lees meer Naar categorie Vergelijken

Sublimatie

Met een sublimatieprinter maak je prints op sublimatiepapier, sublimatie flex of sublimatie flock, waarbij de sublimatie-inkt doordringt in de polyester coating van het product. De ontwerpen worden vaak afgedrukt op witte mokken, telefoonhoesjes of T-shirts met behulp van een transferpers. 

Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe sublimatie werkt:

 1. Speciale inkt: Sublimatie-inkten bestaan uit kleurstoffen die de eigenschap hebben om te sublimeren, dat wil zeggen direct van vast naar gas over te gaan onder invloed van warmte.

 2. Printen: Een afbeelding wordt afgedrukt met sublimatie-inkt op speciaal sublimatiepapier. Dit gebeurt meestal met een sublimatieprinter die is uitgerust met CMYK-kleuren (cyaan, magenta, geel, zwart).

 3. Voorbereiding van het substraat: Het te bedrukken oppervlak moet bestaan uit een polymeer coating of een materiaal dat de sublimatie-inkt kan absorberen. Populaire materialen zijn polyester stoffen, keramiek, en speciale coatings op metalen.

 4. Plaatsing van het sublimatiepapier: Het sublimatiepapier wordt met de afbeelding naar beneden nauwkeurig op het substraat geplaatst.

 5. Toepassing van hitte en druk: Het sublimatieproces vereist hitte en druk. Het sublimatiepapier met de afbeelding wordt tegen het substraat geplaatst en vervolgens wordt hitte toegepast met een transferpers. De inkt op het papier wordt gasvormig zonder eerst vloeibaar te worden.

 6. Sublimatieproces: Onder invloed van de hitte en druk gaan de sublimatie-inkten over naar de gasvormige toestand. Ze doordringen de polymeercoating van het substraat.

 7. Afkoelen: Na het sublimatieproces wordt het substraat afgekoeld, waardoor de inkten weer in vaste vorm overgaan.

 8. Voltooide product: Het resultaat is een duurzame, levendige en permanente afdruk die diep in het oppervlak is doorgedrongen. 

Sublimatie geeft een geweldig hoogglans effect en is een relatief eenvoudig om mee te werken. Houd er echter rekening mee dat de stof of het product van polyester is of een polyester coating heeft.

Lees meer Naar categorie Vergelijken

Flexfolie

Flexfolie is een speciaal soort warmteoverdrachtsmateriaal dat wordt gebruikt voor het decoreren van textiel, zoals T-shirts, hoodies en sportkleding. Het proces van het werken met flexfolie omvat het gebruik van een hittepers en een ontwerp dat is uitgesneden via een snijplotter. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe flexfolie werkt:

1. Ontwerpen en uitsnijden: Een ontwerp wordt gemaakt op een computer met behulp van grafische ontwerpsoftware in spiegelbeeld. Dit ontwerp wordt vervolgens uitgesneden op de flexfolie met een snijplotter. De snijplotter volgt de contouren van het ontwerp en snijdt het uit de flexfolie.

2. Pelproces: Het overtollige materiaal wordt handmatig of met behulp van een pelmes van het ontwerp verwijderd. Wat overblijft is het gewenste ontwerp dat op de dragerfolie van de flexfolie zit.

3. Voorbereiding van het textiel: Het textiel waarop het ontwerp zal worden overgebracht, wordt voorbereid. Dit kan onder andere het verwijderen van kreukels en het positioneren van het textiel op de hittepers om ervoor te zorgen dat het plat ligt.

4. Plaatsing van het ontwerp: Het ontwerp op de dragerfolie wordt op het textiel geplaatst met de juiste zijde naar boven.

5. Transferpersen: Het geheel wordt op de transferpers geplaatst. De pers oefent druk en warmte uit op het ontwerp. De hitte activeert de kleeflaag aan de achterkant van de flexfolie, en de druk zorgt ervoor dat het ontwerp zich hecht aan het textiel.

6. Afkoelen en verwijderen: Na het persen wordt het flexfolie verwijderd, Afhankelijk van het type flexfolie moet het wel of niet afkoelen, waarna de dragerfolie voorzichtig wordt verwijderd. Wat overblijft is het ontwerp dat stevig is gehecht aan het textiel.

Flexfolie is populair vanwege zijn duurzaamheid, heldere kleuren en 3d effecten. Het wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van cijfers, letters, namen en voor sport- en bedrijfskleding. Ook in de hobbymarkt is flexfolie zeer geliefd.

Lees meer Naar categorie Vergelijken

Vinylfolie

Vinylfolie, ook bekend als zelfklevende vinylfolie, wordt vaak gebruikt voor het maken van stickers, belettering, en decoratieve elementen. Hier is een uitleg van hoe het proces van werken met vinylfolie doorgaans verloopt:

1. Ontwerpfase: Het proces begint met het creëren van het gewenste ontwerp op een computer. Dit ontwerp kan worden gemaakt met grafische ontwerpsoftware. het ontwerp wordt veelal niet gespiegeld.

2. Snijden van de vinylfolie: Het ontwerp wordt geüpload naar een snijplotter, een machine die het ontwerp nauwkeurig uitsnijdt uit de vinylfolie. De snijplotter volgt de contouren van het ontwerp en snijdt het overtollige vinyl weg, waardoor alleen het gewenste ontwerp overblijft.

3. Pelproces: Het overtollige vinyl (dat niet bij het ontwerp hoort) wordt handmatig of met behulp van een pelapparaat van de dragerfolie verwijderd. Wat overblijft is het uitgesneden ontwerp op een kleeflaag.

4.Applicatietape aanbrengen: Een applicatietape wordt aangebracht over het uitgesneden ontwerp. Deze tape is bedoeld om het ontwerp gemakkelijk van de dragerfolie naar het gewenste oppervlak over te brengen.

5. Plaatsen op het gewenste oppervlak: Het uitgesneden ontwerp, nu bedekt met de applicatietape, zonder drager, wordt op het gewenste oppervlak geplaatst. Dit kan een muur, raam, voertuig, of een ander geschikt oppervlak zijn.

6. Drukken en bevestigen: Met behulp van een rakel of soortgelijk gereedschap wordt het ontwerp stevig op het oppervlak aangedrukt. Dit zorgt ervoor dat de kleeflaag van de vinylfolie hecht aan het oppervlak.

7. Verwijderen van de applicatietape: Voorzichtig wordt de overdrachtstape verwijderd, waardoor het vinylontwerp op het oppervlak achterblijft.

Vinylfolie is veelzijdig en komt in verschillende kleuren en afwerkingen. Het kan gebruikt worden voor decoratieve doeleinden, belettering op ramen, muurstickers en voertuigbelettering. Vinyl is bekend vanwege de duurzaamheid.

Lees meer Naar categorie Vergelijken

Eco solvent

Eco-solvent is een type inkt dat wordt gebruikt in inkjetprinters, met name in grootformaatprinters voor professioneel drukwerk zoals banners, posters en stickers of voor het bedrukken van textiel. Deze inkt heeft bepaalde eigenschappen die het milieuvriendelijker maken in vergelijking met traditionele oplosmiddelinkten. Hier is een uitleg van hoe eco-solvent werkt:

1. Ontwerpen en uitsnijden: Een ontwerp wordt gemaakt op een computer met behulp van grafische ontwerpsoftware. Dit ontwerp wordt vervolgens geprint op papier of op printbare flexfolies of zelfklevende stickers.  

2. Afdrukproces: Eco-solvent inkt wordt gebruikt in inkjetprinters, met name in printers met grootformaat. Deze printers hebben specifieke printkoppen en kunnen zowel printen als uitsnijden. Printbare flexfolies en zelfklevende stickers worden meestal na het printen, gelijk uitgesneden.

3. Pelproces: Het overtollige flexfolie of vinyl (dat niet bij het ontwerp hoort) wordt handmatig of met behulp van een pelmes van de dragerfolie verwijderd. Wat overblijft is het uitgesneden ontwerp op een kleeflaag.

4.Warmte en druk: Printbare flexfolies worden met een transferpers overgezet met warmte en druk, In tegenstelling tot flexfolies, is bij printbare flexfolies in vele gevallen applicatietape nodig. Een sticker wordt zonder warmte met ook met applicatietape aangebracht, net als bij vinylfolie.

Eco-solvent wordt ingezet waar duurzame toepassingen en hoogwaardige prints vereist zijn, zoals outdoor banners, voertuigbelettering en textielbedrukking. De printkoppen vereisen regelmatig printen en wekelijks onderhoud.

Vergelijken Naar categorie

Direct to Film

DTF-printers werken met een soort inkjettechnologie, waarbij witte inkten worden gebruikt in combinatie met speciale DTF-film. Deze film heeft een speciale coating die de inkt vasthoudt en het mogelijk maakt om de afbeelding later over te dragen naar textiel. Hierdoor zijn ook vrijstaande ontwerpen mogelijk.

1. Ontwerpfase: Het proces begint met het voorbereiden van het ontwerp dat op het textiel moet worden afgedrukt. Dit ontwerp wordt vaak gemaakt met grafische ontwerpsoftware zoals Adobe Photoshop of Illustrator.

2. Afdrukken op DTF-film: Het proces begint met het afdrukken van het ontwerp op een speciale DTF-film met behulp van een DTF-printer. 

3. Drogen van de Inkt: Na het afdrukken moet de inkt op de DTF-film volledig drogen en worden voorzien van DTF poeder. Dit kan gebeuren via een droogoven of een DTF shaker. Het poeder hecht aan de inkt en zorgt voor een betere overdracht naar het textiel tijdens het persen.

4. Transferpersen: Na het aanbrengen van het poeder wordt het textiel met de DTF-film blootgesteld aan een transferpers. De hitte en druk zorgen ervoor dat het poeder smelt en een hechtlaag vormt tussen de inkt op de DTF-film en de vezels van het textiel.

5. Verwijderen van de Film : De DTF-film wordt voorzichtig van het textiel verwijderd, afhankelijk van het soort flexfolie moet het wel of niet afkoelen, waardoor het afgedrukte ontwerp achterblijft op het textiel.

6. Afwerking: Na het verwijderen van de film en overtollig poeder kan het textiel worden afgewerkt volgens de vereisten, zoals het fixeren van de inkt door middel van een extra hittepersing met T-Seal.

DTF-printers worden gewaardeerd vanwege hun vermogen om veel te produceren tegen een relatief lage kostprijs. DTF printers vergen dagelijks printen en onderhoud, waardoor volume wel een vereiste is.

Lees meer Naar categorie Vergelijken

Vergelijkenissen met andere printsystemen

Flexfolie

Investering: Vanaf € 199,-
 • Snijtechniek: Snijplotter
 • Type folie: Flexfolie of vinylfolie
 • Onderhoud: Nee
 • Houdbaarheid: Afhankelijk per soort
 • Toepassing : Textiel & stoffen.
 • Voordeel: Lage investering
 • Nadeel: Arbeidsintensief.

Vinylfolie

Investering: Vanaf € 199,-
 • Snijtechniek: Snijplotter
 • Type folie: Vinylfolie
 • Onderhoud: Nee
 • Houdbaarheid: Afhankelijk per soort
 • Toepassing : reclame auto’s, muren, wanden.
 • Voordeel: Zeer lage investering
 • Nadeel: Arbeidsintensief

Sublimatie

Investering: Vanaf € 499,-
 • Afdruktechnologie: Inkjet
 • Type inkt: (sublimatie) Inkt
 • Type cartridge: CMYK
 • Transfer media: Sublimatiepapier
 • Onderhoud: Nee
 • Houdbaarheid: 1 jaar
 • Toepassing : Textiel, stoffen en producten
 • Voordeel: Hoogglans resultaat
 • Nadeel: Polyester ondergrond.

Transferpapier

Investering: Vanaf € 499,-
 • Afdruktechnologie: Laser
 • Type inkt: Toner
 • Type cardridge: CMYK of CMY+W
 • Transfer media: Transferpapier
 • Onderhoud: Afhankelijk per transfer
 • Houdbaarheid: oneindig
 • Toepassing : Textiel, stoffen, hout, keramiek, plaatmateriaal, aluminium, magneetfolie, PU-Leer, Leer, canvas, acryl, glas, kaarsen etc.
 • Voordeel: Zeer veelzijdig
 • Nadeel: Diverse gebruiksaanwijzingen

Eco solvent

Investering: Vanaf € 4.499,-
 • Afdruktechnologie: Inkjet
 • Type inkt: (ecosolvent) Inkt
 • Type cartridge: CMYK + CMYK+W
 • Transfer media: Printbaar flex, vinyl, papier
 • Onderhoud: Ja
 • Houdbaarheid: 1 jaar
 • Toepassing : Textiel, Banners, Zelfklevend Vinyl 
 • Voordeel: Hoogwaardige kwaliteit
 • Nadeel: niet gedetailleerde vrijstaande ontwerpen

Direct to Film

Investering: Vanaf € 9.995,-
 • Printtechniek: Inkjet
 • Soort inkt: (DTF) Inkt
 • Media: DTF films
 • Onderhoud: Ja
 • Houdbaarheid: 6 maanden tot 1 jaar
 • Toepassing : Textiel & Stoffen
 • Voordeel: Lage kostprijs per print
 • Nadeel: Dagelijks volume, onderhoud en technische kennis vereist.

Wil je het LIVE bekijken in onze showroom?

Bij het kiezen van de juiste printtechniek is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals het beoogde gebruik van het product, het gewenste kwaliteitsniveau, de oplage en het budget. We helpen je graag verder bij het vinden van de beste oplossing voor jouw behoeften.