Ben je nieuw in de wereld van het plotten met vinylfolie? Ontdek in dit artikel hoe je met een paar handige tips en trucs snel professionele resultaten behaalt.
Het snijden van vinylfolie
Het snijden
Als de snijplotter het gewenste ontwerp heeft uitgesneden, dan moet het omliggende vinyl daarna worden verwijderd, het pellen.
Des te nauwkeuriger jouw plotter het ontwerp snijdt, des te makkelijker kan je het pellen. Hieronder een aantal tips die je helpen bij het snijden en pellen.
Snij instellingen
Hoe nauwkeuriger je plotter snijdt, des te makkelijker kun je na het snijden je ontwerp pellen. Omdat het ene mesje altijd iets verschilt van het andere (meer of minder bot bijvoorbeeld) is er geen vaste snij instelling die perfect is voor iedere snijplotter. Maar geen nood, we helpen je om snel de perfecte instelling te vinden:
- Bekijk de snij instellingen.
- Testen: Voer een testsnede uit en probeer de folie te pellen.
- Aanpassen: Pas de mesdruk zodanig aan dat de folie netjes is doorgesneden en maar de carrier slechts een beetje insnijdt en de plotter niet dieper snijdt dan noodzakelijk.
Let erop dat het mesje niet veel verder uitsteekt dan nodig om tot dit resultaat te komen. Als de plotter niet diep genoeg snijdt, verhoog dan de mesdruk, draai het mesje niet verder uit.
Door altijd even voor het plotter bovenstaande test uit te voeren snijdt je optimaal en verdien je de gebruikte tijd dubbel terug door sneller te kunnen pellen.
Het pellen van vinylfolie
Het pellen
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen begint makkelijk pellen met een goede snij instelling. Daarnaast hebben de een aantal tips voor je die het pellen kunnen vereenvoudigen.
Strijklicht
In sommige vinylfolie soorten is het moeilijk te zien waar de plotter nou heeft gesneden. Wat erg kan helpen is “strijklicht” oftewel licht dat laag van links of rechts over de folie heen schijnt. Een heel handig hulpmiddel waar dit licht zit ingebouwd zijn de MagiCut pel gereedschappen met ingebouwd licht.
Omgekeerd pellen
Bij hele kleine, gedetailleerde ontwerpen kan het lastig zijn om het omliggende vinyl folie weg te pellen zonder het ontwerp mee los te halen. Een trick die dan goed helpt is het omgekeerde pellen. Dit werkt als volgt:
- Zorg dat je ontwerp een pelkader heeft zodat je alle vinylfolie rondom het pelkader makkelijk en snel weg kan pellen.
- Kleef de applicatie tape op het ongepelde kader en neem alles van de drager af met het applicatie tape.
- Pel vervolgens het overtollige vinyl van de applicatie tape in plaats van af de drager.
Het voordeel van deze methode is dat het vinyl sterker kleeft aan de applicatie tape dan aan zijn eigen drager waardoor het makkelijker is de kleine delen te laten staan en het omliggende vinyl te verwijderen.
Het plakken van de folie
Er zijn verschillende manieren om vinyl folie over te zetten en op te plakken. Hieronder leggen we het uit:
Schoon plakt beter
Wat schoon lijkt, is vaak nog stoffiger of vetter dan je denkt. Dit zal een goede hechting frustreren en kan er voor zorgen dat een vinylfolie ontwerp niet, of niet zo lang blijft zitten. Zorg daarom dat je met een goede cleaner het oppervlak altijd eerst schoon en vetvrij maakt.
Hol en bol
Als het oppervlak niet geheel glad en vlak is, let er dan op of de vinylfolie die je gebruikt wel geschikt is voor een Convex of Concave oppervlak. Meer over de verschillende soorten vinyl kan je in ons support artikel vinden aan de slag met Vinylfolie.
Nat appliqueren
Bij grotere oppervlakken en/of ontwerpen kan het handig zijn het oppervlakte waar je het ontwerp op aan wilt brengen nat te spuiten met een plantenspuit die een hele fijne waas spuit. Na het aanbrengen kan het ontwerp nog verschoven worden tot het goed op zijn plaats zit. Vervolgens wordt het water onder het ontwerp vandaan gerakeld om het water kwijt te raken en de vinylfolie te hechten. Vaak wordt wat afwasmiddel aan het water toegevoegd, maar dit moet slechts heel weinig zijn (een druppel is al genoeg) omdat dit ook de werking van de lijm van het vinyl kan aantasten.
- Voordeel: Het ontwerp kan nog verschoven worden zodat het goed zit na het aanbrengen.
- Nadeel: Het kan tijdrovend en lastig zijn al het water te verwijderen van achter het ontwerp, moeilijk om de vinyl goed te laten hechten.
Droog appliqueren
Hierbij wordt het ontwerp met applicatie tape en al eerst op de juiste plaats aangebracht en tijdelijk gefixeerd met schilder tape of ander plakband dat makkelijk weer te verwijderen is. Vervolgens wordt eerst de linker helft van de drager verwijderd en die kant wordt opgeplakt. Als één kant eenmaal zit, kan de rest van de drager worden verwijderd en wordt de andere kant geplakt.
- Voordeel: Er hoeft geen water te worden weg gerakeld en bij kleinere ontwerpen werkt het daardoor sneller dan nat appliqueren.
- Nadeel: Voor grotere oppervlakken is het aanbrengen moeilijker beheersbaar.
Verwijderen
Als een vinylfolie belettering weer verwijderd moet worden, gaat dat een stuk makkelijker met een föhn. Door het verwarmen wordt de lijm zachter en is de vinylfolie makkelijker van het oppervlak af te peuteren.
Let er wel op, dat het oppervlak tegen de warmte kan. Denk er bijvoorbeeld bij (dubbel-)glas aan dat dit kan barsten als het ongelijkmatig verwarmd wordt!