Tips & tricks
In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan met transferpapier. We leggen alles stap voor stap uit en geven handige tips.
terug naar kennisbankIn dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan met transferpapier. We leggen alles stap voor stap uit en geven handige tips.
terug naar kennisbankIn dit artikel ontdek je de cruciale tips en trucs die het verschil maken tussen een goed en een perfect resultaat met je transferpers.
Na het bedrukken kan het voor komen dat het persoppervlak zichtbaar blijft op het textiel.
Vooral bij polyester kledingstukken kan dit gebeuren, ofschoon het ook bij katoen wel voorkomt. Na het aanbrengen van de transfer blijft er een vierkant van de warmteplaat zichtbaar rond het ontwerp op het kledingstuk.
Er zijn gelukkig trucs die helpen dit te voorkomen:
1. Gebruik een transfermedia die kan worden aangebracht bij lagere temperaturen.
Bij Flex bijvoorbeeld MagiCut 123Premium en bij transferpapier bijvoorbeeld TheMagicTouch WOW 7.8. Beide kunnen worden verwerkt met 130°C. Dit maakt een groot verschil vergeleken met de 160°C die sommige andere transferoplossingen nodig hebben.
2. Bedek de transfer op het kledingstuk met een dunne katoenen doek.
Bijvoorbeeld een oud T-shirt, opengeknipt. Doordat de zachte doek in plaats van de hitteplaat het kledingstuk raakt, is de kans veel keiner dat persplaat afdruk zichtbaar blijft
Houd er rekening mee dat 2 tot 3 seconden langer geperst moet worden omdat de doek bovenop de transfer en het kledingstuk ligt.
3. Gebruik niet meer druk dan nodig is. HTV heeft niet alle druk nodig die sommige hittepersen kunnen genereren. Natuurlijk heeft het wel wat druk nodig, dus wees voorzichtig dat u niet te weinig druk gebruikt, maar meer is niet altijd beter. Het loont de moeite om een kleine test te doen om erachter te komen of u een lagere druk kunt gebruiken en toch de wasbaarheid kunt behouden die u wilt.
Wanneer een gebied vlak naast een kraag of naad moet worden bedrukt, kan het gebeuren dat de dikkere kraag alle druk opvangt en het vlakkere gebied ernaast, waar uw overdracht moet komen, nauwelijks druk krijgt. Dit wordt vaak een drukschaduw genoemd.
Als je hittepers de optie heeft van een verwisselbare onderplaat, kun je door over te stappen op een kleine onderplaat het afdrukgebied isoleren en het dikkere gedeelte naast de plaats van de opdruk buiten de pers laten.
Maar wat als je geen verwisselbare onderplaat op je hittepers hebt? Geen nood!
Dan kun je een TheMagicTouch Application Support Kit gebruiken.
Afdrukken naast ritsen en knopen (bijvoorbeeld op een poloshirt) kunnen lastig zijn.
Je wilt de knopen of rits niet onder de transferpers hebben, want de metalen kunnen je hitteplaat beschadigen en plastic ritsen en knopen kunnen smelten.
Dit los je op dezelfde manier op als het voorkomen van een drukschaduw zoals hierboven beschreven. Met een verwisselbare onderplaat of een Application Support Kit van TheMagicTouch kan je er voor zorgen dat de knopen en ritsen niet mee geperst worden, maar net naast het te bedrukken vlak vallen.
Teflonvellen worden vaak gebruikt om het kledingstuk te beschermen tijdens het overdrachtsproces. Bij veel toepassingen werkt dat helemaal niet zo goed als je zou verwachten. Ok, dat roept de volgende vraag op: Wanneer moet ik nou Teflon gebruiken en wanneer niet? Hieronder het antwoord:
Bij sublimatie is teflon belangrijk om te voorkomen dat de kleurpigmenten van de opdruk de persplaat en de pers-ondermat vervuilen. Hier is Teflon van belang, omdat TheMagicTouch Releasepapier te poreus is en de sublimatie pigmenten erdoorheen kunnen gaan. Dus, bij sublimatie moet Teflon gebruikt worden.
In principe is Teflon in alle andere toepassingen (Flex, Transferpapier, DTF) niet de beste oplossing en kan beter met TheMagicTouch Release Paper gewerkt worden. Dit omdat Teflon hitte reflecteert en het kan zorgen voor onregelmatigheid in de kwaliteit van je bedrukkingen doordat de warmlijm van de transfer ongemerkt te heet wordt. Met releasepapier gebeurt dat niet en heb je een contant resultaat.