Tips & tricks
In dit artikel vind je tips en tricksdie je nodig hebt om aan de slag te gaan met sublimatie.
terug naar kennisbankIn dit artikel vind je tips en tricksdie je nodig hebt om aan de slag te gaan met sublimatie.
terug naar kennisbankBen je nieuw in de wereld van sublimatie? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel delen we onze kennis en ervaring om jouw sublimatieprojecten naar een hoger niveau te tillen. Van beginner tot professional, hier vind je alles wat je nodig hebt om je vaardigheden te verbeteren.
We bespreken de meest voorkomende fouten en hoe je deze kunt vermijden, zodat jij tijd en materiaal bespaart. Daarnaast geven we je praktische tips om de beste resultaten te bereiken. Zo hoef je niet dezelfde fouten te maken die wij in het begin hebben gemaakt.
Voor het bedrukken van wit polyester textiel zal je rekening moeten houden met de volgende instructies.
Bij het sublimeren van textiel kan een verhoging op de onderplaat er voor zorgen dat de persplaat alleen contact maakt met het gedeelte van het shirt waar de print daadwerkelijk moet komen en niet eromheen. Dit helpt ook om Ghosting te voorkomen.
Handig hiervoor is TheMagicTouch Application Support kit. Deze op maat te snijden rubber mat met hittebestendig karton is ideaal om zo’n ophoging makkelijk te maken.
Let er op dat als het T-shirt niet om de onderplaat van de pers past, bijvoorbeeld omdat de maat te klein is, zorg dan dat er in het T-shirt een Teflon vel gedaan wordt om te voorkomen dat de sublimatie pigmenten tijdens het persen door de stof heengaan en ook de andere zijde van het T-shirt ongewenst kleur afgeven.
Bij sublimatie is het aan te bevelen om altijd bovenop de transfer en het product teflon te leggen en op de ondermat teflon te leggen. Bij grotere aantallen en/of gekleurd textiel is het dan aan te bevelen om de teflon vellen tussentijds te reinigen met alcohol.
Dit kan zorgen voor oneven kleurverdeling en vlekken op een product dat je sublimeert. Zorg er voor dat het sublimatie papier niet te veel vocht kan opnemen.
Bij het sublimeren van textiel wordt vaak aanbevolen om voor te persen om invloed door vocht te voorkomen, maar polyester neemt over het algemeen niet veel vocht uit de lucht op en als vocht een probleem veroorzaakt, komt dit meestal eerder uit het sublimatie papier. Mocht dit het geval zijn, kan het helpen om te werken met een Blowout sheet.
Als de pers na meerdere T-shirts erg heet is en je legt er een volgend T-shirt op, dan wordt dit direct behoorlijk heet, zeker als je het voorperst. Als je vervolgens de transfer neerlegt kan dit het sublimatie proces al starten en bij het op de juiste plaats schuiven van de transfer leiden tot kleuroverdracht in het T-Shirt op de verkeerde plaats. Ghosting, noemen we dat ook wel. De onderplaat van de transferpers tussendoor iets laten afkoelen helpt dit voorkomen.
Als zwart in het ontwerp bruin wordt op het product na het sublimeren, betekend dat meestal dat er met een te hoge temperatuur, of te lang wordt geperst. De oplossing is simpel; Houdt een kortere perstijd aan en/of verlaag de temperatuur enigszins.
Als zwart in het ontwerp groen wordt op het product na het sublimeren, betekend dat meestal dat er met een te lage temperatuur, of te kort wordt geperst. Ook dan is de oplossing uiteraard simpel; Houdt een langere perstijd aan en/of verhoog de temperatuur enigszins.
Tip: Voor alle producten voor sublimatie op onze website staat de aanbevolen temperatuur en tijd instelling vermeld op de productpagina.
De temperatuur van de mok kan grote invloed hebben op het eindresultaat. Dit hangt ook af van de gebruikte mokkenpers. Als een mok een relatief lage temperatuur heeft, b.v. 16 a 17 °C, kan het resultaat heel anders zijn dan met een mok met een wat hogere temperatuur.(b.v. 20-25°C)
De HTP621 mokkenpers compenseert dat automatisch dankzij de standby temperatuur en de pers temperatuur. Doordat de mok eerst het verschil in temperatuur tussen die twee temperatuur instellingen moet overbruggen, zit een wat koudere mok automatisch langer in de mokkenpers dan een warmere.
De meeste andere mokkenpersen hebben dat niet. In dat geval kan het helpen de mok eerst enigszins voor te verwarmen voordat je deze sublimeert.
Als je het idee hebt dat jou sublimatie printer kleuren mist, of hij geeft strepen in de print, dan is het eerste wat je moet doen een Nozzle check.
Hier vindt je hoe je een Nozzle check moet doen met de Sawgrass SG500/SG1000 printers:
Als uit de Nozzle check blijkt dat er Nozzles ontbreken dan kan je een Head cleaning doen.
Hier vindt je hoe je een head cleaning kunt uitvoeren met de Sawgrass SG500/SG1000 printers:
Het is belangrijk om een sublimatie printer aan te laten staan om te zorgen dat de printer zelf het nodige preventieve onderhoud kan uitvoeren. Aanvullend zijn er nog een aantal zaken die je zelf kunt doen. Meer informatie over wat je kan doen aan onderhoud van je Sawgrass printer vind je hier: