Bij het bedrukken van polyester kleding duikt de term “doorbloeden” regelmatig op. In dit artikel blog leggen we je uit wat het nu precies is en, nog belangrijker, wat je er aan kan doen om het te voorkomen.
Doorbloeden is een fenomeen dat kan ontstaan als er een lichte kleur opdruk op donker gekleurd polyester wordt geperst. Bijvoorbeeld een witte opdruk op een gekleurde polyester T-shirts, sportshirts, voetbalshirts en softshell jassen bedrukt worden waarbij gebruik is gemaakt van sublimatie inkt tijdens het productieproces.
Doorbloeden of kleurmigratie is een bekend probleem bij het bedrukken van gekleurde polyester kleding. Het is een fenomeen waarbij de kleurstoffen van de stof zich verplaatsen en de opdruk(ken) verkleuren.
Hoe ontstaat doorbloeden?
Polyester kleding wordt gekleurd door middel van een sublimatieproces. Hierbij worden de kleurpigmenten door verhitting in een gasvormige toestand gebracht en vervolgens diep in de vezels van het polyester opgenomen. Dit zorgt voor een mooie, diepe kleur die over het algemeen beter bestand is tegen wassen dan bijvoorbeeld katoen.
Echter, deze manier van kleuren heeft één groot nadeel ..
Wanneer de stof bedrukt moet worden met een (lichte) opdruk, moet de stof opnieuw verhit worden met een transferpers. Hierdoor worden de kleurpigmenten in de stof weer actief en kunnen ze in de bedrukking trekken. Dit resulteert in verkleuring van de opdruk en uiteindelijk kunnen de kleurpigmenten zelfs aan de oppervlakte van de print verschijnen.
Factoren die doorbloeden beïnvloeden
- Kleur van de stof: Donkere kleuren, zoals zwart en marineblauw, hebben een hoger risico op doorbloeden dan lichtere kleuren.
- Kleur van de opdruk: Lichte kleuren, zoals wit en lichtgeel, zijn gevoeliger voor doorbloeden dan donkere kleuren.
- Type polyester: Sommige soorten polyester zijn gevoeliger voor doorbloeden dan andere.
- Temperatuur en duur van het verhittingsproces: Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de duur van het verhittingsproces, hoe groter het risico op doorbloeden.
Het gemene van dit proces is dat het lang niet altijd direct na het bedrukken zichtbaar is, maar pas zichtbaar wordt na geruime tijd. Dit kan variëren van enkele dagen, tot zelfs een aantal weken.
– Bart de Jong • Support manager

Doorbloeden kan zich op verschillende wijzen manifesteren. Het kan zijn dat de pigmenten heel gelijkmatig in de bedrukking trekken waardoor het lijkt dat deze doorzichtig is geworden en de onderliggende kleur er doorheen lijkt te schijnen, zoals bij de rechter afbeelding.
Het komt ook voor dat de pigmenten onregelmatig in de opdruk omhoog komen, waardoor deze heel vlekkerig wordt, zoals het linker voorbeeld van deze bedrukking.
Soms wordt dit vlekkerige effect ook wel omschreven als een “schimmelig effect”. Uiteraard heeft dit niets met schimmel te maken maar het ziet er soms een beetje uit als doorslaand vocht of kunststof waar “het weer inzit”.
Het spreekt voor zich dat het probleem van doorbloeden alleen optreed als een lichte opdruk op een donker gekleurd textielstuk geperst wordt, bijvoorbeeld een witte tekst op een (donker)rood polyester shirt.
Bij de omgekeerde situatie, dus bijvoorbeeld een zwarte opdruk op een licht gekleurd shirt, is er geen probleem.
Bij mengvormen van polyester met katoen is de kans op doorbloeden kleiner, maar het probleem kan nog steeds optreden. Over het algemeen geldt: hoe lager het percentage polyester, hoe kleiner de kans op dit fenomeen.
Wassen van bedrukt textiel
Wassen van het bedrukte textiel heeft geen invloed op doorbloeden. Het stopt het niet en bevordert het ook niet.
Wassen van polyester textiel vóór het bedrukken
Wanneer polyester textiel vóór het bedrukken wordt gewassen, kan het risico op doorbloeden verminderen. Bij textiel dat met een kleurbad is geverfd, kunnen er namelijk nog niet-gesublimeerde pigmenten in de stof zitten. Dit zijn pigmentdeeltjes die tijdens het kleuren van de stof niet gasvormig zijn geworden, maar nog wel in het textiel aanwezig zijn. Deze deeltjes kunnen verdwijnen als de stof wordt gewassen. Echter, de pigmenten die wel als gas in het polyester zijn getrokken en de stof hebben gekleurd, blijven uiteraard aanwezig.
Het wassen van polyester textiel vóór het bedrukken kan dus helpen, maar biedt geen garantie en neemt de kans op doorbloeden niet volledig weg.
Wat doen we er aan?
Het mag duidelijk zijn; doorbloeden is een fenomeen dat je wilt voorkomen. Het voorkomen van doorbloeden. Om te beginnen hangt het er natuurlijk van af welk bedrukkingsysteem je gebruikt. Daarom nemen we het per bedrukkingsysteem waar doorbloeden een probleem kan zijn met je door.
Voorkomen van doorbloeden met flexfolie
Bij het aanbrengen van een lichtgekleurde opdruk op donkergekleurd polyester met flexfolie zijn er gelukkig meerdere oplossingen om doorbloeden te voorkomen.
Doorbloeden voorkomen
Omdat doorbloeden een proces is dat door hitte wordt veroorzaakt, is het belangrijk om een flex te gebruiken die je kunt verwerken met een relatief lage temperatuur. Dit kan bijvoorbeeld met MagiCut 123Premium Flex. Deze flexfolie is te persen met 130°C in plaats van 155°C.
Wist je dat MagiCut flexfolie op zeer lage temperaturen te bedrukken is? Bekijk hier alle transferpers instellingen.
Flexfolie met speciale coating
Voor nog meer zekerheid kun je kiezen voor een flex met een speciale coating die de pigmenten tegenhoudt. Sublibloc of Blockout wordt dat genoemd. Het MagiCut 123Premium Block Out flex is een van de meest verkochte flexfolies met een Sublibloc-laag. Uiteraard worden deze flexfolies ook met een lage temperatuur van 130°C overgezet ter bescherming tegen doorbloeden, maar ze hebben bovendien nog een pigmentwerende coating. Een dubbele bescherming!
Extra tips
- Gebruik een transferpers in plaats van een strijkijzer voor een gelijkmatige verdeling van hitte en druk.
- Zorg ervoor dat de stof schoon en droog is voordat je de flexfolie aanbrengt.
- Oefen eerst op een stukje stof dat je niet nodig hebt om de juiste instellingen te vinden.
Met deze waardevolle tips en de juiste materialen kun je doorbloeden in flexfolie voorkomen en prachtige, duurzame resultaten creëren.
Voorkomen van doorbloeden van Eco solvent printbare flexfolies
Ook bij eco solvent printbare flexfolies is het aan te bevelen om een printbare flexvariant te kiezen met een Sublibloc-laag, zoals hierboven beschreven bij de flexfolies. Bijvoorbeeld de MagiCut 2Print Sublibloc.
Pigmentwerende laag
Ook hier beschermt een pigmentwerende laag in de flex de bedrukking tegen doorbloeden. Bij eco solvent flex is dit extra belangrijk omdat er vaker een iets hogere temperatuur nodig is voor het bedrukken (155°C). De pigmentwerende Blockout-laag is hier dus belangrijk bij het bedrukken van gekleurd polyester.
Transferpapier
Voor het bedrukken van gekleurd polyester textiel met transferpapier is het gevaar op doorbloeden erg klein. Dat komt omdat TheMagicTouch OBM 5.4 en TheMagicTouch WOW 7.8 voor het bedrukken van gekleurd en zwart textiel met een lage temperatuur verwerkt moeten of kunnen worden. TheMagicTouch OBM 5.4 wordt verwerkt bij 120°C en TheMagicTouch WOW 7.8 voor vrijstaand bedrukken op gekleurd textiel kan ook bij minimaal 120°C op het textiel worden geperst. Hierdoor is het activeren van de pigmenten en dus het gevaar op doorbloeden vrijwel uitgesloten.
Direct To Film (DTF)
Een van de lastige aspecten bij het bedrukken van gekleurd polyester met Direct To Film is dat er nog niet echt een degelijke pigmentwerende oplossing is zoals de Sublibloc-laag bij flexfolies. Er wordt wel geëxperimenteerd met zwart DTF-poeder, maar de kleur van het poeder heeft geen invloed op het doorbloedproces, dus dat is geen afdoende oplossing gebleken.
Het beste is om de transfer met een zo laag mogelijke temperatuur over te zetten, maar veel inkt-/poedercombinaties hebben minimaal ca. 140°C nodig voor een goede hechting en wasbaarheid. Dit zit op de grens en kan dus doorbloeden veroorzaken. Daar komt bij dat een Direct To Film-opdruk relatief dun is en het pigment dus minder ver hoeft te “reizen” in de opdruk om zichtbaar te worden. Eerst een test doen is het veiligste in dit geval, of de opdruk met transferpapier uitvoeren natuurlijk.
Conclusie
Door de juiste materialen en technieken te gebruiken, kun je doorbloeden bij het bedrukken van gekleurd polyester textiel voorkomen.
Kies de beste oplossingen tegen doorbloeden
Flexfolie
Ervaar de onverslaanbare snelheid en waarde van MagiCut 123Flex SubliBloc, inclusief een sublimatiebestendige meerlaagse
Flexfolie
MagiCut 123Premium Sublibloc heeft een sublimatiebestendige meerlaagse PU-film met een uitstekende opaciteit met een gladde en zachte aanraking.
Eco solvent
MagiCut 2Print Sublibloc zorgt ervoor dat de HTV zijn originele kleur behoudt op donkere stoffen van 100% polyester, dankzij de speciale witte blokkeerlaag.
Transferpapier
Ontdek de snelle oplossing voor het bedrukken van donker textiel met TheMagicTouch OBM 5.4, het ultra dunne transferpapier bedrukt in één simpele stap zwarte en gekleurde stoffen.
Transferpapier
Laat je creativiteit de vrije loop met TheMagicTouch WoW 7.8 voor zwart en donker textiel. Geen enkele witte toner transfer is zo zacht en dun, en biedt zoveel draagcomfort. Voor de echte liefhebbers.
Veelgestelde vragen
Doorbloeden treedt op wanneer de kleur van het textiel door de opdruk heen komt. Dit resulteert in een verkleuring van de opdruk. Je herkent het aan een waas van de ondergrondkleur die zichtbaar is in de opdruk, of dat de opdruk licht transparant lijkt te zijn geworden.
Doorbloeden wordt voornamelijk veroorzaakt door de migratie van kleurstoffen uit het polyester die binnendringen in de bedrukking. Deze migratie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de temperatuur van het transfer-proces.
Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om doorbloeden te voorkomen of te verminderen. Belangrijkste zijn het gebruik van een bedrukkingsmethode die met een lage temperatuur verwerkt kan worden, en het gebruik van een bedrukkingsmethode met een sublibloc laag.